Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

W34/70, amiről mindenki elfelejtett szólni

HOPLINE
2021.10.14 15:12
W34/70, amiről mindenki elfelejtett szólni

Szóljon egy poszt a méltán híres Weihensephan-i lager élesztőhöz! W34/70.

W34/70

A Fermentis W34/70 törzs már iparági standardnak mondható élesztő. Ez nem véletlen, a világ legnagyobb mennyiségben felhasznált lager élesztőjéről van szó. Németországból, a híres Weihenstephaner főzdéből indult hódító útjára és mára gyakorlatilag nincs a világnak olyan szeglete, ahol ne használnák.  

A korábbi cikket összefoglalva, az élesztők virágos, fűszeres és semleges aromajegyekkel rendelkezhetnek. A Fermentis Weihenstephan törzs erősen semleges, azonban nagyon enyhe virágosság és fűszeres jegyek még felfedezhetők benne. Ezek abszolút nem erőteljesek, inkább csak az íz komplexitását növeli. 

A sörfőzők számára kiadott hivatalos adatok alapján 9-22°C között erjeszthetünk vele ( Az ideális tartomány 12-15°C).

Egy hivatalos Fermentis webináron hangzott el az előadótól, hogy több teszt elvégzése után arra jutottak, a törzs észter termelése a hőmérséklettől független. Ugyanaz az aroma szabadul fel 9°C-os erjesztés esetén, mint 20°C-on erjesztve.

 Azonban alacsonyabb hőmérsékleten 3-4 csomag élesztő ajánlott a cél eléréséhez (ne legyen alul oltott). Addig 20°C-on erjesztve elég egyetlen csomag élesztő.  Az otthoni sörfőzők között, ahol a legtöbb ember nem tud startert készíteni, ez óriási plusz költséget jelent. 

Természetesen a Fermentis nem hangoztatja a felismerésüket, hiszen így nem lenne szükség annyi élesztőre és a webinarokon elhangzott tudás sem lenne annyira exkluzív. Legközelebb, ha lager sört főzöl, jusson eszedbe a webinaron elhangzott mondat.

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)