Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Witbeer + recept

HOPLINE
2021.11.10 10:17
BJCP Witbeer + recept

Adósok voltunk már ezzel a recepttel. A fűszeres belga búzasörök újra a reneszánszukat élik.

>Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak,amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

Witbier

Összbenyomás:

Egy frissítő, elegáns, ízes, közepesen erős, búza alapú ale.
Illat: Mérsékelt malátás, édeskés illat (gyakran könnyű méz és/vagy vanília érzettel), könnyű gabonás, fűszeres búzaaroma, gyakran egy kis fanyarsággal. Mérsékelten parfümös koriander, gyakran összetett gyógynövényes, fűszeres vagy borsos háttér érzettel. Mérsékelt savanykás, citrusos, narancsos gyümölcsösség. Kevés fűszeresgyógynövényes komlóaroma lehet, de soha nem nyomhatja el a többi jellemzőt. Nem diacetiles. A zöldséges, zelleres, sonka jellegű illatok nem megfelelőek. A fűszereknek el kell vegyülni a gyümölcsös, virágos és édes illatokban és soha nem lehetnek túl erősek.

Megjelenés:

Nagyon világos, a szalmasárgától a világos arany színig. A sör nagyon zavaros a keményítőtől és/vagy élesztőtől, ami tejes, fehéressárga megjelenést ad. Sűrű, fehér hab. A habtartósságnak elég jónak kell lennie.

Íz:

Kellemes malátás édesség (gyakran méz és/vagy vanília karakter) és savanykás, narancs-citrom gyümölcsösség. Frissítően csípős, száraz, gyakran fanyar befejezéssel. Lehet egy kevés kenyeres búza íze. A nagyon kevés tejsavas savanyúság opcionális. Gyógynövényes-fűszeres ízek, korianderes, vagy egyéb fűszeres jelleggel, de nem tolakodóan, egyensúlyban maradva. Fűszeres-földes komlóíz egészen kevés, vagy semmi, ha észrevehető, sohasem áll a fűszerek útjába. A komlókeserűség alacsony, közepesen alacsony (mint a Német búzasörnél) és nem zavarja a gyümölcsös vagy fűszeres frissítő ízeket és a befejezésben sem marad meg. Narancshéjból származó keserűség nem lehet. Zöldséges, zelleres, sonkás, vagy szappanos ízek nem megfelelőek.

Kortyérzet:

A közepesen könnyűtől a közepesig tartó testesség, gyakran bársonyos és krémes a malátázatlan búzától és az alkalmankénti zabtól. A testesség és a krémesség ellenére száraz a befejezés és egy kicsit fanyar. Pezsgős karakterisztika az erős karbonátosságtól. Frissítő a széndioxidtól és enyhén savas, a befejezésben hiányzik a keserűség. Nem keserű, vagy kellemetlen a narancshéjtól. Nem szabad túlságosan száraznak, vagy vékonynak lennie, de nem lehet gazdag, vagy nehéz sem.

Megjegyzések:

A megjelenés, karakter, a fűszerezettség foka és a tejsavas savanyúság változó. A túlzottan fűszeres és/vagy savanyú sörök nem jó példái a stílusnak. A különböző eredetű korianderek nem megfelelő sonkás vagy zelleres karaktert adhatnak. A sör törékeny és nem jól tárolható, tehát a fiatalabb, frissebb, megfelelően tárolt példák a legjobbak. A legtöbb 5%, vagy azalatti alkoholtartalmú.

Történelem:

400 éves Belga sörstílus, ami kihalt az '50-es években. Később Pierre Celis a Hoegaardennél újraélesztette és azóta folyamatosan nő a népszerűsége. A modern kézműves sörfőzők és a nagyüzemi sörfőzdék egy gyümölcsös, nyári szezonális sörként tekintenek rá.

Jellegzetes összetevők:

Minimum 50%  búzapehely vagy búza maláta, 50% világos árpamaláta (általában  Pilsner maláta) adja a vázat. Néhány változatban 5-10%  zab is van. Frissen zúzott koriander, Curacao vagy néha édes narancshéj kompenzálja az édes ízeket, ezek meglehetősen karakteresek. Más fűszerek (pl. kamilla, kömény, fahéj, malagétabors) is használatosak a komplexitás érdekében, de azok kevésbé feltűnőek. A fenolos búza élesztő élesztő termelte enyhe fűszeres aromák jellemzik.
Néhány esetben az élesztő által termelt savanykás íz előfordulhat, ez nem ízhiba ha nem dominál, hanem a háttérben húzódik meg. 

Stílus összehasonlítás:

Alacsony keserűségi szint, ugyanúgy nem tolakodó mint a bajor búzasör esetében, de a fűszer és a citrus karakter inkább az adalékanyagokból származik, mint az élesztőből.

Alap statisztika:

OG: 1.044 – 1.052

IBUs: 8 – 20

FG: 1.008 – 1.012

SRM: 2 – 4

ABV: 4.5 – 5.5%

Kereskedelmi példák:

Blanche de Bruxelles
Hoegaarden Wit
Szentandrás Sörfőzde - Bodzás Búza

Recept

A recept kialakításánál egy stabil alaprecept megalkotása volt a cél, ami önmagában is tökéletes élmányt nyújt. Ugyanakkor ezt könnyen variálhatjátok egyéb fűszerek, vagy esetleg gyümölcs hozzáadásával.

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláták, malátázatlan gabonák:

2kg Viking búzamaláta

1,5kg Viking Pilsner maláta

1,25kg Búzapehely

Komló(+forralási idő):

15g  Magnum - 30perc

Fűszerek:

25g koriander - 10perc forralás - (használat elött törd össze, a frissen tört korriander aromája utánozhatatlan)

25g keserű narancshéj - 0perc(flameout), majd 20 perc pihentetés lefedve

25g édes narancshéj - 0perc(flameout), majd 20 perc pihentetés lefedve

Élesztő:

5g Hopline - Belgian Wit (A sört alul kell oltani, fél csomag élesztővel főzzük!)

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine Belgian Wit
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)