Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Saison + recept

HOPLINE
2022.01.25 17:18
BJCP Saison + recept

Klasszikus vallon ivósör, ami mára túlnőtt a Belga régión is az egész világon népszerű.

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

25B. Saison

Összbenyomás:

Általában világos, frissítő, jól leerjedt, visszafogottan keserű, mérsékelten erős belga ale nagyon száraz befejezéssel. Általában magas széndioxid tartalmú, gyakran nem-árpa alapú gabonatípusokat és fűszereket használnak a komplexitás növelése érdekében, élesztő tekintetében gyümölcsös, fűszeres és jellemzően nem domináns fenolok oldaláról. Kevés közös variációk lelhetők fel az alacsony és magas alkoholtartalmú verziók illetve a sötét verziók plusz malátatartalma közt.

Illat:

Eléggé aromás, gyümölcsös, fűszeres és komlós karakterek vannak jelen. Az észterek nagy mennyiségben is jelen lehetnek (mérsékelttől magas szintig) és gyakran hordoznak citrusos jegyeket úgy mint narancs és citrom. A komlók alacsonytól mérsékelt szintig lehetnek jelen és gyakran fűszeres, viragos vagy gyümölcsös jellegűek. Az erősebb változatoknál alacsony intenzitású finom, fűszeres alcohol jelleg lehetséges. A fűszeres jelleg tipikusan paprikára emlékeztetnek, mintsem szegfűszegre, és közép-erős mértékig lehetnek jelen (általában élesztő származékok). Helyettesítő, kiegészítő gyógynövények és fűszerek megengedettek, de sohasem dominánsak. A maláta karakter tipikusan kissé gabonás jellegű és alacsony intenzitású. Sötétebb és erősebb változatoknál jobban észrevehető a malátás karakter, a sötét változatoknál a sötét színhez kapcsolódó gabonajellemzők kerülnek előtérbe (pirítós, kekszes, karamelles, csokis stb.). Néhány típusánál, ahol a savanyúság van jelen a keserűség helyett, náhény savanyú karakter fellelhető benne (alacsonytól a mérsékelt szintig).

Megjelenés:

A világos verzióknál érezhető egy megkülönböztető világis narancs íz, viszont ugyanez előfordulhat a világos aranytól a borostyánig (legjellemzően a borostyán-aranynál fordul ez elő). A sötétebb verziók a réztől a sötét barnáig terjedhetnek. Hosszantartó, sűrű, kemény, fehér vagy csontszínű hab jellemzi, és a pohár falán megjelenik a jellemző “belga csipke” motívum. A tisztaság a zavarostól tisztáig terjedhet, alapvetően egy szűretlen sörrel állunk szemben. Pezsgős.

Íz:

Közép-alacsonytól közép-magasig terjedő gyümölcsös és fűszeres ízek, kiegészítve egy alacsonytól közepesig terjedő malátás karakterrel, gyakran gabonás ízekkel. A keserűség tipikusan közepestől magas szintig terjed, ámbár savanyúság is jelen lehet a keserűség helyett (ugyanakkor nem lehetnek erőteljesen jelen mindketten egyidőben). A leerjedés extrém magas, ezáltal erre a típusra jellemző száraz befejezést kölcsönöz, a típus soha sem lehet édes befejezésű. A gyümölcsös karakter elsősorban citrusos jellegű (narancs vagy citrom), és a fűszeres ízek általában paprika-jellegűek. Megenged egyfajta egyensúlyt a gyümölcsös-fűszeres jelleg közt, ez általában az élesztőválasztás eredménye. Komlós íz alacsonytól mérsékeltig terjed, és általában fűszeres vagy földjellegű karakterében. Az egyensúly a gyümölcsös, fűszeres, komlós karakterek mentén épül fel, keserűségben nem nyomja el ezeket az ízeket. A sötétebb változatoknál több malátás karakter lelhető fel, többfajta virágos karakterrel ,amelyek a sötétebb malátákból származnak (pörkölt ízek nem tipikusak). Az erősebb változatok általában több malátás ízt tartalmaznak éppúgy, mint enyhe alkoholos jelleget. Gyógynövények és fűszerek jelenléte teljes mértékben opcionális, viszont ha fel is lelhetőek akkor is csak mérsékelt szintig használhatóak és nem származhatnak az élesztőn kívüli forrásból. A befejezés nagyon száraz és az utóíz tipikusan keserű és fűszeres. A komló keserűség visszafogott lehet, bár hangsúlyos is lehet a magas leerjedésnek köszönhetően.

Kortyérzet:

Könnyűtől közepes testesség. Az alcohol érzete erősségtől függően változik, az érzékelhetetlentől (mint asztali sör) a könnyű érzetik a standard verzióknál és végül az enyhe érzetig a a legfelsőbb szinteknél. Ami azt illeti, bármiféle melengető karakter jelenléte csak alacsony szintig elfogadott. Nagyon erős széndioxid pezsgős hatással fűszerezve. Mindig van benne elég, a nyelvünkön érezhető, szúrós savanykásság, ami megadja a száraz befejezést. Az alacsonytól mérsékelten fanyar karakter rendszerint érezhető, de mindig frissítően kell hatnia, nem pedig szájösszehúzó jellemzővel szabad bírnia.

Megjegyzések:

Különböző erősségű és színű változatok léteznek, viszont mindegyik hasonló karakterisztikával és egyensúllyal rendelkezik, különösen a frissítő, jól leerjedt, száraz karakterű változatoknál magas széndioxidszinttel. Nincs korreláció az erősség és a szín között. Az egyensúly változhat kissé a szín és erősség variációknál, viszont mindezeknek emlékeztetnie kell a hagyományos kézműves stílusú ale karakterére mindenek felett. A világos verziók általában keserűbbek és több komlós aromajegyet is hordoznak, míg a sötétebb verziók jóval több malátaás jelleget és édességet hordoznak, az erjedés végterméke egy jóval kiegyensúlyozottabb megjelenési forma az ízben. Az erősebb verzióknál a malátás jelleg jóval hangsúlyosabb, teltebbek, és testességük a magasabb fajsúlyból erednek. Bár alapvető cél a kitűnő leerjedés,alapvetően nem elvárás az átlagos saissonra jellemző száraz jelleg erősségüknek köszönhetően. A tipikus Saison élesztő karakter elvárás, bár malátásabb és gazdagabb verziók jobban elfedhetik ezen jellemzőket. Gyakran nevezik őket “Farmhouse” ale-eknek az USA-ban, viszont ez az elnevezés nem jellemző Európában, ahol inkább a nagyobb gyűjtőkategóriát képviselő kézműves ale-ek részei.

Történet:

Ezt az alapvetően ivósör típust eredetileg vallon területen, Belgium francia nyelvű területén állították elő, legfőképpen a betakarítási időszakra koncentrálva. Eredetileg alacsony alkoholtartalmú termékek voltak, nehogy kiüssék a munkásokat, viszont kocsmai változatok már akkor is léteztek. A 2. világháborút követően jelentek meg az erősebb, színben is különböző változatok. A leghíresebb jelenkori saison, a Saison Dupont-ot az 1920-as években kezdték gyártani. Eredetileg egy rusztikus, kézműves ale a helyi gazdák által megtermelt alapanyagokból, mára már szinte csak nagy főzdék termelik megőrizve az egyszerű eredeti változatát.

Jellemző összetevők:

Tipikusan nem fűszerezett, komlók és a gabona adja a karakterét; viszont fűszerek használata megengedett, ha kiegészítő karaktert tud ezzel kölcsönözni a sörnek. A kontinentális alapmaláták jellemzőek, viszont a receptek gyakran tartalmaznak egyéb malátákat, mint például búza, zab, rozs vagy törköly. Adalékanyagok, mint a cukor és méz további komplexitást tud kölcsönözni és szárazabb karakterűvé tudják átszabni a sort. A sötétebb verziók tipikusan gadagabb, sötétebb malátákat is használnak, viszont általában nem pörkölt típusúakat. Általában Saaz-típusú, Styrian vagy East Kent Golding komlók a legelterjedtebb változatok. Széles választékú gyógynövények vagy fűszerek növelhetik a komplexitást és a különlegességet, viszont bele kell simulnia az élesztős és komlós karakterekbe. Brettanomyces törzs nem jellemző a típusnál, a Brett. törzzsel készített változatokat az Amerikai vad ale kategóriában szabad indítani.

Stílus összehasonlítás:

Standard erősségű és világos szín (mint a legjellemzőbb változat), mint egy jól leerjedt, komlós és keserű belga világos ale erősebb élesztőkarakterrel. Szupererős és világos változatai hasonlóak a belga tripel kategóriához, viszont általában gabonásabb, rusztikus minőségű és néha fűszersebb élesztőkarakterrel. Ezenkívül meg kell határozni az erősséget, (asztali, általános vagy szuper) és a színt (világos, sötét).

Alap statisztikák:

OG: 1.048 – 1.065 (standard)

FG: 1.002 – 1.008(standard)

IBUs: 20 – 35

SRM: 5 – 14 (világos) vagy 15 – 22 (sötét)

ABV: 3.5 – 5.0% (asztali), 5.0 – 7.0% (standard) vagy 7.0 – 9.5% (szuper)

Recept

Egy vallon aratósör melyet eredetileg Belgiumban főztek frissen az aratáskor. Fontos volt hogy a munkások ne rúgjanak be, így eredetileg alacsony alkoholtartalommal készültek. Azonban hamar megjelent a "kocsmai"  verzió. Ez egészen extrém méreteket is ölthetett, ami az alkoholt illete.

Ha szereted a fűszeres, de száraz, szomjoltó söröket, amivel nem kell hónapokat várni, hogy összeérjen, akkorez a belga Saison lesz a te italod. 

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

4.2kg  Viking Pilsner maláta

Komló(+forralási idő):

20g Styrian Golding komló  - 30perc

30g  Styrian Golding komló  - 10perc

Élesztő:

1 db  Lallemand Belle Saison élesztő

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag:  Belga Saison
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)