Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Märzen + recept

HOPLINE
2021.12.29 14:15
BJCP Märzen + recept

Tradícionálisan a tavasz kezdetén főzött német fesztiválsör. A főzést követően a pincékben.

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak,amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

Märzen

Összbenyomás:

Elegáns, malátás, német félbarna ászok. Tiszta, gazdag, pirított és kenyeres malátaízekkel, visszafojtott keserűséggel és száraz befejezéssel, amelyik után újabb korsóra vágyunk. Az általános malátaérzet alapján ez egy lágy, elegáns és komplex sör gazdag utóízzel, amely sosem émelyítő vagy nehéz.

Illat:

A német maláta mérsékelten intenzív illata, tipikusan gazdag, kenyeres, valamennyire pirított, enyhe kenyérhéjas jegyekkel. Tiszta ászokerjesztési karakter. Nincs komlóillat. Karamell, száraz keksz vagy pirított malátaillatok nem megfelelőek. Nagyon gyenge alkoholt lehet érzékelni, de ez sosem lehet éles. Tiszta, elegáns malátagazdagságnak kell az elsődleges illatnak lennie.

Megjelenés:

Borostyán-narancstól a vöröses rézig terjedő szín; sosem aranyszínű. Ragyogó tisztaságú, tartós, piszkosfehér habbal.

Íz:

Kezdetben malátaíz, amely gyakran édes, de a befejezés visszafogottan száraz vagy száraz. Egyedi, összetett malátásság, gyakran kenyeres, pirított jelleggel. A komlókeserűség mérsékelt és a komlóíz legfeljebb alacsony (német típusok: komplex, virágos, gyógynövényes vagy fűszeres). A komló megfelelően kiegyensúlyozza a sört, hogy a malátás szájíz és a befejezés ne tűnjön édesnek. Az utóíz malátás, és ugyanez az elegáns, gazdag malátaíz tart ki. Érzékelhető karamell, kekszes vagy pörkölt ízek nem elfogadhatóak. Tiszta ászokélesztős profil.

Kortyérzet:

Közepes test, selymes, krémes textúrával, ami gyakran teltebb kortyérzetet nyújt. Közepesen szénsavas. Teljesen leerjesztett édes vagy émelyítő érzés nélkül. Enyhén melegíthet, de az alkoholfoknak valójában rejtve kell maradnia.

Megjegyzések:

A modern, hazai piacra szánt német Oktoberfest változat aranyszín. A külföldi piacra szánt német változatok (legalábbis az Egyesült Államokba) viszont tipikusan narancs-, borostyánszínűek, van egy jellegzetes pirítósos maláta karakterük, és leggyakrabban Oktoberfestként címkézik őket. Az Oktoberfest amerikai kézműves változatai általában ezen a stíluson alapulnak, és a legtöbb amerikai ezt a fajta sört hívja Oktoberfestnek. A sör történelmi változatai sötétebbek, egészen a barnáig elmehetnek, de számos "árnyalata" van a märzennek (amennyiben a nevet az erősségre használjuk). Ez a stílusleírás kifejezetten az erősebb, félbarna ászoksörre utal. Eszerint a modern fesztiválsörre gondolhatunk úgy, mint egy világos märzenre.

Története:

Ahogy a neve is mutatja, egy erősebb "márciusi sörnek" főzték márciusban, és a nyár folyamán hideg barlangokban, pincékben ászokolták. A modern változatai visszavezetnek 1841-be, amikor a Spaten kifejlesztette az ászokot, egyidejűleg a bécsi ászok kifejlődésével. Ugyanakkor a märzen név sokkal régebbi, mint 1841-es. A korai darabok még sötétbarnák voltak, és Ausztriában a név az erősségre utalt (14 °P) inkább, mint a stílusra. A német félbarna ászok változatot (azidőben a bécsi stílust) 1872-ben csapolták először az Oktoberfesten, és ezzel olyan hagyományt treremtettek, amely 1990-ig tartott, amikor az aranyszínű fesztiválsört tették a fesztivál hivatalos sörének.

Jellegzetes összetevők:

Változó összetevők, de hagyományos német változatok a müncheni malátát hangsúlyozzák. Az elegáns jelleg a legjobb minőségű alapanyagokból ered, különösképpen az alapmalátákból. Hagyományosan dekokciós eljárást használnak, ami erősíti a gazdag malátás profilt.

Stílus összehasonlítás:

Nem olyan erős és gazdag, mint a sötét bak. Mélyebb és gazdagabb malátásság, mint a fesztiválsörnél, nagyobb testtel és egy némileg kevesebb komlóval. Kevésbé komlós és ugyanannyira malátás, mint a cseh félbarna ászok.

Főbb statisztikák:

OG: 1.054 – 1.060

FG: 1.010 – 1.014

IBUs: 18 – 24

SRM: 8 – 17

ABV: 5.8 – 6.3%

Recept

A recept megalkotásánál fontos szempont volt, hogy olyan malátákat használjunk amiket a német sörfőzők is használhattak, így pilsner és Müncheni maláta került kizárólag a receptbe egy kevés német Hallertau komlóvel fűszerezve.

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.

Maláta:

3kg Viking Pilsner maláta

2.3kg Munich Light maláta

Komló(+forralási idő):

20g Hallertau Tradition komló - 60perc

10g Hallertau Tradition komló - 30perc

Élesztő:

2 db  Fermentis W34/70 élesztő

-A teljes recept: Brewfather link
-A kész receptcsomag: HopLine Märzen
-További receptcsomagjaink: Receptcsomagok
>

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)