Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Ír Stout + recept

HOPLINE
2021.10.23 16:53
BJCP Ír Stout + recept

A hőmérséklet csökkenése meghozza a kedvet a sötétebb, testesebb sörökhöz. Ez egy igazi ír klasszikus.

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak,amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

Stout

Illat:

Kávés, pörkölt árpás és malátás aromák dominálják, de enyhe csoki, kókusz és/vagy nyers gabona jelleg is előjöhet később. Legfeljebb közepesen alacsony észteresség jellemzi, diacetilnincs. Legfeljebb kevés komló aromával találkozhatunk. 

Megjelenés:

Színe a koromfeketétől a mély barnáig terjedhet, gránátszínű árnyalatokkal.Lehet opálos vagy kristálytiszta. Vékony, krémes, sokáig tartó sárgásbarnától barna hab jellemzi. 

Íz:

Közepesen pörkölt, érdes gabonás jelleg, opcionálisan enyhétől közepes savas savanyúsággal és közepestől magas komlókeserűséggel. A pörkölt gabonától száraz, kávés utóízt kap. Keserű csokis karakter elfogadott, ez az utóízben is megmaradhat. A száraz, kesernyés jelleg egyensúlyozására krémesség, legfeljebb közepesen alacsony gyümölcsösség vagy legfeljebb közepesen erős komló aroma elfogadott. Nincs diacetil.

Kortyérzet:

Közepesen könnyűtől a közepesen testesig terjed a szárazanyag tartalomtól függően. Krémes karakter jellemzi, alacsonytól közepes szénsav. Meglehetősen bársonyos. Enyhe fanyarság elfogadott a pörkölt alapanyagok miatt. 

Összbenyomás:

Nagyon sötét, pörkölt, kesernyés, krémes sör. 

Megjegyzés:

A csapolt változata az ír stout vagy száraz ír stout-ként ismert söröknek. A palackozott verziók általában magasabb kezdő fajsúllyal bírnak, így általában a foreign extra stout kategóriába esnek. Míg a legtöbb sörfőzde csak a pörkölt, malátázatlan árpára alapozza a receptet, mások csoki malátát, fekete malátát vagy pedig mindhárom kombinációját használják. A keserűség mértéke változó, ugyanúgy, mint a pörköltes jelleg és a száraz utóíz. 

Összetevők:

A keserűségét a pörkölt, malátázatlan árpától kapja, valamint a közepestől magas komló keserűségtől és az alacsony végső fajsúlytól. Malátázatlan árpapelyhet gyakran használnak a krémesség kialakítására. Kis mennyiségű (~3%) savanyított sör hozzáadása növelheti a komplexitást (Guinness). A vízprofil közepesen karbonátos, mivel a magas karbonát tartalom nem hozza elő a klasszikus száraz utóízt. 

Alap statisztikák: 

OG: 1.036 – 1.050 

IBUs: 30 – 45 

FG: 1.007 – 1.011 

SRM: 25 – 40 

ABV: 4 – 5% 

Kereskedelmi példák:

Guinness Draught Stout (also canned), Murphy's Stout, Beamish Stout, O’Hara’s Celtic Stout, Russian River O.V.L. Stout, Three Floyd’s Black Sun Stout, Dorothy Goodbody’s Wholesome Stout, Orkney Dragonhead Stout, Old Dominion Stout, Goose Island Dublin Stout, Brooklyn Dry Stout

Recept

Összedobtunk egy alap Stout receptet, ezt kedvetekre tovább alakíthatjátok, de ebben a formában lefőzve is megállja a helyét. 

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláták:

3.2kg Viking Pale Ale maláta

300g Weyermann Caramunich II. maláta

300g Viking Chocolate Light maláta

100g Viking Black maláta

200g Viking Pörkölt árpa

Komló(+forralási idő):

10g tyrian Golding 60perc

20g Styrian Golding 30perc

20g Styrian Golding 15perc

Élesztő:

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag:  HopLine Irish Stout
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)