Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Cseh Pils + recept

HOPLINE
2022.01.07 22:16
BJCP Cseh Pils + recept

A világon a legtöbb sör Csehországban fogy, ennek egy nagy része a Cseh Prémium lager kategóriába tartozik

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

3B. Cseh Prémium világos ászok

Összbenyomás:

Gazdag, karakteres, világos színű, cseh láger, jelentős maláta és komlókarakterrel és hosszan tartó, kerek befejezéssel. Komplex, jól kiegyensúlyozott és frissítő. A maláta ízek összetettebbek egy Pilsner-típusú sörhöz képest, és a keserűség erősebb, viszont tiszta és nem tolakodó, amely kerek benyomást kelt, és fokozza a fogyaszthatóságot.

Illat:

Közepestől a közepesen magasig kenyér-maláta íz párosulva enyhétől közepes szintű fűszeres komló karakterrel; a maláta és komló egyensúlya változhat. Enyhe karamell íz elfogadható. Könnyed, de nem tolakodó diacetil és könnyed, gyümölcsös komlóból származtatott észterek is szintén elfogadhatók, de nem szükségesek.

Megjelenés:

Az aranytól a mély arany színig. Tükrös, nagyon tiszta. Sűrű, hosszan tartó, krémes fehér hab.

Íz:

Gazdag, összetett, kenyérízben-gazdag maláta íz kombinálva egy határozott, de mégis lágy és lekerekített keserűséggel és virágos, fűszeres ízekkel. A maláta és a komló ízek közepesek, esetleg a közepestől erőteljesebb érezhetőek, és tartalmazhat egy kis karamell ízt is. A keserűség feltűnő, de sohasem harsány. A befejezésnél egyensúlyban van a maláta és a komló íz, de ez soha nem erőteljes. Diacetil vagy gyümölcsös észterek elfogadhatóak enyhe mértékig, de jelenlétük nem mindenképp előfeltétel és sohasem erőteljes.

Kortyérzet:

Közepesen testes. Mérsékelt szén-dioxid tartalom.

Megjegyzések:

Általában ez egy Pilzeni típusú sör. Ez a stílus a cseh stílusok a světlý ležák (11-12.9 ° P) és a světlé speciální pivo (13-14.9 ° P) kombinációjából áll. Csehországban csak a Pilsner Urquelt nevezik Pilzeninek, annak ellenére, hogy széles körben elfogadták ezt a nevet. A Cseh Köztársaságban népszerűek a Kvasnicové azaz az "élesztős sör", ezek vagy élesztőcukrot, vagy az erjesztést követően friss dózisban tiszta élesztőt kapnak. Ezek a sörök néha zavarosak, finom élesztővel és fokozott komló karakterrel. A modern változatokban a maláta és a komló egyensúlya változó és sok közülük nem annyira komlóhangsúlyozott, mint a Pilsner Urquell.

Történet:

Általában a Pilsner Urquell-hoz társul, amelyet először 1842-ben főztek egy új sörfőzde építése után, a plzeň-i sörrel elégedetlen polgárok miatt. A bajor sörfőző Josef Groll készítette először ezt a sört.

Jellemző összetevők:

Alacsony szulfát és karbonáttartalmú lágy víz, Saaz-típusú komlók, cseh Pilzeni maláta, cseh élesztővel. Alacsony ion tartalmú víz egyedi könnyed, kerek komlóprofilt kölcsönöz a magas komlózási arány ellenére is. Egyes nagyobb kereskedelmi példák keserűségi szintje az utóbbi években csökkent, bár nem annyira, mint sok modern német példákban.

Stílus összehasonlítás:

Erősebb szín, malátásabb és testesebb mint egy német pilzeni tipusú sör, teljesebb és tisztább íz, lágy benyomással. Erősebb, mint világos cseh ászok.

Alap statisztikák:

OG: 1.044 – 1.060

FG: 1.013 – 1.017

IBUs: 30 – 45

SRM: 3.5 – 6

ABV: 4.2 – 5.8%

Recept

A sörfőző csoportokban rengeteg kiváló recept kering. A mi rceptcosmagunkról is nagyon pozitívak a visszajelzések. Néhány dolog betartásával kiváló Cseh Pils főzhető. 

A cseh prémium lágerek hagyományosan lágy forrásvízzel készültek és ez teszi olyan nagyszerűvé, könnyen ihatóvá ezeket a söröket. Ha teheted, akkor desztillált, vagy RO szűrt vízzel végezd a máslást! Ez segít abban, hogy viszonylag alacsonyan tudjuk tartani a vizünk keménységét anélkül, hogy túl sokat pocsékolnánk.

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

4kg  Viking Pilsner maláta

300g  Viking Dextrin maláta

300g  Melanoidin maláta

Komló(+forralási idő):

10g  Saaz komló  - 60perc

40g  Saaz komló - 30perc

50g  Saaz komló - 15perc

Élesztő:

1,5g ír moszat - 10perc forralás

1 db Fermentis W34/70 élesztő

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: Cseh Pilsner
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)