Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP California Common + recept

HOPLINE
2022.01.14 08:28
BJCP California Common + recept

Lagert melegen erjeszteni? Igen! Kaliforniában pont így csinálják. Mi az a BJCP?

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

19.B California Common

Összbenyomás:

Egy enyhén gyümölcsös sör határozott, gabonás malátássággal, érdekes pirítós és karamelless ízekkel és a hagyományos amerikai komlók karakterisztikájának rusztikus jegyeivel.

Illat:

Közepestől a magasig terjedő tipikusan hagyományos amerikai komlók rusztikus illata (gyakran fás, rusztikus vagy mentás tulajdonságokkal). Enyhe gyümölcsösség megengedett. Kevéstől mérsékeltig terjedő karamell és/vagy pirítós illatok támogatják a komlót.

Megjelenés:

Színe a közepesen borostyánszíntől a világos rézszínűig terjed. Általában tiszta. Mérsékelten törtfehér hab jó tartóssággal.

Íz:

Mérsékelten malátás, kifejezett komló keserűséggel. A maláta karakter általában pirítós jellegű (nem pörkölt) és karamelles. Alacsonytól a mérsékleten magasig terjedő komlóíz, általában a hagyományos amerikai komló rusztikus jellegét mutatva (gyakran fás, rusztikus, mentás). A befejezés meglehetősen száraz és ropogós, megmaradó komlókeserűséggel és határozott, gabonásan malátás jelleggel. Könnyed gyümölcsös észterek elfogadhatóak, egyébként tiszta.

Kortyérzet:

Közepesen testes. Szénsav közepestől a közepesen magasig terjed.

Megjegyzések:

Ezt a stílust szigorúan a prototípusnak tekintett Anchor Steam sör alapján definiálták, habár megenged a korból származó más alapanyagokat is. A northern brewer komló nem szükségszerű velejárója a stílusnak; ugyanakkor a modern amerikai és újvilági komlók (főleg a citrusosak) nem megfelelőek.

Történet:

Amerikai nyugati-parti eredetű, eredetileg steam beerként főzték az aranyláz idején. Hagyományosan nagy, lapos, nyitott erjesztőket (úgynevezett coolships) használtak, hogy ellensúlyozzák a hűtés hiányát, és felhasználják a San Francisco-öböl környékének hűvös levegőjét. Ászok élesztővel erjesztették, de olyannal, ami viszonylag tiszta sört eredményez magasabb hőmérsékleten is. A modern változatai az Anchor Brewing 1970-ben felélesztett változatán alapulnak.

Jellegzetes összetevők:

Pale maláta, nem citrusos komlók (gyakran northern brewer), enyhén pirított és/vagy kristály maláta. Ászok élesztő, habár néhány élesztőtörzs (különösen, amelyeknek nevében szerepel Kalifornia) jobban működik a melegebb tartományokban (13-16 °C), ahol tipikusan használják. Figyeljünk rá, hogy a bizonyos német élesztők nem elfogadható kénes jelleget adnak.

Stílus összehasonlítás:

Felületesen nézve hasonlít az amerikai félbarna ale-re, de a maláta és a komlózás speciálisan kiválasztott - a komlóillatot/ízt hagyományos (nem modern) amerikai komlók adják, a malátaíz pirítottabb, a komlózás mindig határozott, és melegben erjesztő ászokélesztőt használnak. Kevésbé leerjesztett, kevésbé szénsavas és kevésbé gyümölcsös, mint az ausztrál sparkling ale.

Alap statisztika:

OG: 1.048 – 1.054

FG: 1.011 – 1.014

IBUs: 30 – 45

SRM: 10 – 14

ABV: 4.5 – 5.5%

Recept

A California common -másnéven steam beer- az 1800-as évek végén született Kaliforniában. Láger sört szerettek volna készíteni német láger élesztővel, de hűtés hiányában ale hőmérsékleten erjedt. Az ennek hatására létrejött észteres profil határozza meg a sört. 
Egy igazi szomjoltó, rendesen itatja magát. 

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

4kg  Viking Pale Ale maláta

500g  Viking Munich Dark maláta

100g  Viking Caramel 200 maláta

Komló:

10g  Northern Brewer komló - 60perc

20g  Northern Brewer komló - 30perc

20g  Northern Brewer komló - 15perc

Élesztő:

1 db Fermentis S-23 élesztő

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine California Common
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)