Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP Bécsi Ászok + recept

HOPLINE
2022.01.25 22:15
BJCP Bécsi Ászok + recept

Békebeli Bécsi sör Dreher Antal poharából. Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése.

Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak, amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.

7A. Bécsi ászok

Összbenyomás:

Visszafogottan erős félbarna ászok lágy, selymes malátássággal és visszafogott keserűséggel, aminek mégis viszonylag száraz a lezárása. A malátaíz tiszta, kenyeresen gazdag, és valamelyest pirítósos egy elegáns benyomással, ami az alapmaláták jó minőségéből és a főzési eljárásból ered, nem pedig speciális malátákból vagy adalékanyagokból.

Illat:

Visszafogottan intenzív malátaillat pirított és malátásan gazdag aromákkal. Tiszta ászok karakter. Virágos, fűszeres komlóaroma legfeljebb alacsony lehet. Jelentős karamell vagy pörkölt malátaillat nem megfelelő.

Megjelenés:

Világos vörösessárgától, a rézszínig. Ragyogó tisztaság. Nagy, piszkosfehér, tartós hab.

Íz:

Lágy, elegáns maláta íz az elején, magabiztos komlókeserűséggel, ami kiegyensúlyozott befejezést ad. A malátaíz a gazdag, pirított karakter felé hajlik jelentős karamell vagy pörköltízek nélkül. Meglehetősen száraz, ropogós befejezés, az utóízben mind a maláta gazdagsága, mind a komló keserűsége jelen van. Virágos, fűszeres komlóíz legfeljebb kicsit érezhető. Tiszta ászok erjesztési karakter.

Kortyérzet:

Közepesen könnyű, könnyű test enyhe krémességgel. Mérsékelten szénsavas. Selymes.

Megjegyzések:

Átlagos erősségű mindennapi sör, nem pedig olyan, amit fesztiválokra főznek. Az amerikai változata egy kicsit erősebb, szárazabb és keserűbb lehet, míg a modern európai változatai inkább édesebbek. Sok mexikói félbarna és barna ászok sokkal autentikusabb volt, de sajnos mára inkább édes, adalékanyagokkal megpakolt félbarna/barna nemzetközi ászok lett belőlük. Sajnálatos módon számos modern példánynál használnak adalékanyagokat, amik csökkentik a maláta komplexitását, ami jellemző ennek a stílusnak a legjobb darabjaira. Ez az a stílus, ami a jövőbeli kategorizálásoknál már feltehetőleg a történelmi stílusok közé fog kerülni. Ezáltal le lehetne írni a klasszikus stílust, míg az édesebb, modern változatai a nemzetközi félbarna vagy barna ászok stílusba kerülnének.

Történet:

Dréher Antal fejlesztette ki Bécsben, 1841-ben, és az 1800-as évek közepén vált népszerűvé. Mára már szinte teljesen kihalt eredeti helyéről, a stílus Mexikóban élt tovább, ahova Santiago Graf és más osztrák bevándorló sörfőzők vitték a késői 1800-as években. Egyre inkább nehéz autentikus darabokat találni (talán csak a kézműves sörgyártás a kivétel), ahogy a korábban jó darabok egyre édesebbé váltak, és egyre több adalékanyagot kezdtek használni.

Jellemző összetevők:

A bécsi maláta enyhén pirított, összetett, Maillard-reakcióból eredő gazdag profilt ad. A märzenhez hasonlóan csak a legjobb minőségű maláta használható, és ez igaz a komlóra is (főleg saaz típusúak vagy styrian). Lehet egy kevés karamell és/vagy színezőmalátát használni, de a karamell nem adhat meghatározó illatot és ízt, és a színezőmaláta sem okozhat pörkölt jelleget.

Stílus összehasonlítás:

Gyengébb malátakaraktere, kicsit vékonyabb teste van és összességében keserűbb, mint a märzen, habár mindkettőnek ugyanabból a malátából ered az íze. A malátakaraktere hasonló a märzenéhez, de kevésbé intenzív és kiegyensúlyozottabb. Gyengébb, mint a märzen vagy a fesztiválsör. Kevésbé gazdag, kevésbé melátás és kevésbé komlóközpontú, mint a cseh félbarna ászok.

Alap statisztikák:

OG: 1.048 – 1.055

FG: 1.010 – 1.014

IBUs: 18 – 30

SRM: 9 – 15

ABV: 4.7 – 5.5%

Recept

A Bécsi Ázok sörök nagy népszerűségnek örvendtek néhány századdal korábban. Sajnos a fényük megkopott, manapság néhány kézműves főzdét leszámítva csak Mexikóban főzik nagyobb mennyiségben. Újabban a kézműves forradalom újra kezdi felkapni ezt a stílus. Borostyánvörös, meglehetősen erős, ugyanakkor száraz is egyszerre.

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

3.2kg Viking Bécsi maláta

1.2kg Munich Dark maláta

Komló(+forralási idő):

30g Styrian Golding komló - 60perc

20g Styrian Golding komló - 15perc

Élesztő (+segédanyag):

2 db  Fermentis W34/70 élesztő

A teljes recept: Brewfather link

A kész receptcsomag: Bécsi Ászok
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban!(nem összevonható más kedvezményekkel)