Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP American Light lager + recept

HOPLINE
2022.01.02 15:54
BJCP American Light lager + recept

Amerika egyik kedvenc söre, melyet a német bevándorlók honosítottak meg az országban. Amerikai komlóval készül!

Az amerikai sörfogyasztás az 1850-es évekig nagyrészt brit importra hagyatkozott. Sajnos az új világban ekkor nem voltak még elérhetők megfelelő kalászosak a sörgyártáshoz. Ahogyan a brit szigeteken is, ekkoriban főleg a sötét színű, erős sörök domináltak. A sörfogyasztás nem volt általánosan elterjedt, hiszen a szállítás nagyon megdrágította a sört.  Az amerikai sörgyártás fellendülése az 1850-es évekre tehető, amikor német telepesek érkeztek az Új világba. Ők megpróbálták újra alkotni a német lagereket. Itt már nem kötötte a kezüket a Rheinheitsgebot, ezért szabadon kísérletezhettek. Több kísérlet után, végül a helybe elérhető hat soros árpára és némi kukoricára esett a választás. Amerikában nem voltak elérhetők, az akkoriban divatos Saaz és Tettnanger komlók, így ezeket helyi fajtákkal helyettesítették, ami gyakran sokkal keserűbbé tette a sört. Ez a keserűség azonban a 20.században konszolidálódott.

Amarican light lager

Összbenyomás:

Magas szén-dioxidtartalom, nagyon könnyű test jellemzi. Szinte íztelen lágersör, amit hidegen fogyasztásra találtak ki. Nagyon frissítő, szomjoltó.

Illat:

Legfeljebb csekély malátás illat, ha van, akkor gabonás jellegű, édeskés vagy kukoricára emlékeztető. A komlóillat legfeljebb enyhe, fűszeres vagy virágos jellegű, ha érezhető. Míg a letisztult erjesztési karakter elvárt, egy kevés élesztős jelleg (különösen egy kis almás gyümölcsösség) nem számít hibának. Kevés DMS nem számít hibának.

Megjelenés:

Szalmasárgától a világossárgáig terjedő szín. Erős, fehér, általában nem túl tartós hab. Nagyon tiszta.

Íz:

Viszonylag semleges ízvilág, friss, ropogós, száraz lecsengéssel. Alacsonytól igen csekély mértékig gabonás, kukoricás íz, ami tűnhet édességbe hajlónak az alacsony keserűség miatt. A komlóíz a semmitől az alacsonyig terjed, aminek lehet virágos, fűszeres vagy gyógynövényes jellege (bár ez ritkán annyira intenzív, hogy ki lehessen érezni). Legfeljebb alacsony szintű komlókeserűség jellemzi. Az egyensúly az enyhén malátástól az enyhén keserűig terjed, de közel van a kiegyensúlyozotthoz. A magas szén-dioxidtartalom tovább hangsúlyozhatja a száraz lecsengés frissességét, érdességét. Tiszta ászok karakter.

Kortyérzet:

Nagyon könnyed test (néha vizes jellegű). A nagyon erős szén-dioxid enyhe csípős érzetet kelt a nyelven.

Megjegyzések:

A legszélesebb fogyasztóréteg ízlésének kiszolgálására lett kitalálva. Az erős ízek jelenléte hibának számít.

Történet:

A Coors főzött egy világos sört a 40-es években. A stílus modern verzióját először a Rheingold kezdte el gyártani 1967-ben az étrend-tudatos fogyasztók számára, viszont csak 1973-tól fogva kezdett népszerűvé válni, miután a Miller Brewing megszerezte a receptet és nagy hangsúllyal a sportrajongókat célozta meg, a “kiváló ízt adó, kevésbé laktató” kampánnyal. Ez a sörtípus könyvelhette el a legnagyobb eladásokat a 90-es évek USA-jában.

Jellegzetes összetevők:

Kettő- vagy hatsoros árpa, magas arányú (akár 40%-ig) kiegészítőkkel, mint rizs vagy kukorica. A hozzáadott enzimek könnyíthetik a sört és csökkenthetik a szénhidrát-tartalmat.

Stílus összehasonlítás:

Az amerikai lágernek egy könnyebb, alacsonyabb alkohol- és szénhidráttartalmú verziója. Kevesebb komlós karakter és komlókeserűség jellemzi, mint a Leichtbiert.

Alap statisztika:

OG: 1.028 – 1.040

FG: 0.998 – 1.008

IBUs: 8 – 12

SRM: 2 – 3

ABV: 2.8 – 4.2%

Recept

Sajnos az eredeti komlóprofilt nem tudtuk lemásolni, hiszen nagyon kevés amerikai nemes komlók van. Talán a Zappa az egyetlen. Ha a stílust nézzük a Mount Hood passzol a leginkább a light lagerhez. Most biztosan sokan felhördülhetnek, ez a komló a Hallertau régióból származik, de a '90-es évek óta termesztik a Yakima-völgyben. Népszerű az amerikai sörfőzők körében. 

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

3.3kg Viking Pilsner maláta

Komló:

30g Mount Hood komló - 15perc

Élesztő:

Fermentis W34/70 élesztő

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine American Light Lager
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)