Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörelemzések

Almás Rétes - Szentandrás sörfőzde

HOPLINE
2023.05.26 13:33
Almás Rétes - Szentandrás sörfőzde

Desszertsör, ahogy az alföldiek csinálják. Nézzük mit tud a Szentandrás Sörfőzde almáspite inspirálta pastry ale-je.

Szent András Sörfőzde - Almás rétes

A Szent András Sörfőzdének sem kell a szomszédba mennie ötletekért, ha különlegességekkel akarják elkápráztatni a fogyasztókat. Mert ahhoz kétség sem fér, hogy egy almás rétes ízű sör bizony nem a mindennapi dolgok közé sorolandó.

Típus: A sör egy pastry ale, vagyis egy desszertsör. Ebből következően tehát főként az édesszájúaknak lesz igazán a kedvére való. Bár igaz ami igaz, még nekem, aki sokszor az IPA-k keserűségének hiánya miatt panaszkodik is kedvemre való néha egy-egy ilyen édesség. 

Csomagolás: A címke dizájnja a megújult Szent András dizájnját követi, ami ízléses, letisztult, új, de mégis könnyen felismerhető. Ha jól ismerem magamat, akkor már sokszor leírtam, de megteszem most is: A palackos kiszerelés mindig egy plusz pont nálam, mert valahogy a 0,33-as barna palackok összeforrtak a fejemben a kisüzemi sörök világával. 

 

Illat: Kibontva kétség sem fér ahhoz, hogy mivel van dolgunk. Jellegzetes fahéj és alma illat lengi be a poharunk környékét.

Külső: Küllemre a sör eléggé rendben van, a borostyánnál valamivel sötétebb színű, vastag és lassan múló, enyhén krémszínű habréteggel. 

Íz és aroma: Ízre sem lehet kérdés, hogy mire is gondolt a költő (az érettségi időszakhoz passzoló szófordulattal élve), egyértelműen az almás rétes, vagy almás pite ízét érezhetjük a szánkban. A sört egyébként Tarantino 2008-as Inglourious Basterds c. filmjének éttermi jelenete inspirálta, melyben a világhírű apfelstrudelt fogyasztják éppen.  Édes, almás, fahéjas határozottan sütis, azonban ezek ellenére sem veszítette el teljesen a sörös jellegét. Egészen a korty végén megjelenik a malátás, sörös íz, egy kevés kis komló keserűséggel, ami pont annyi, hogy ne egy túlzottan édes íz maradjon a szánkban a korty végén.   Az összetevők közül a literenként 500g alma hozzáadása miatt a gyümölcs érezhetősége nem is kérdéses és a fahéj is kellőképpen dominál, azonban a vanília önmagában nem érződik, inkább a süteményes íz kiteljesedéséhez járul hozzá.  Elsőre sem mondható karcosnak, de ahogy melegszik, ha lehet, még selymesebb lesz a kortyérzet, olyan mint egy folyékony sütemény.

Bár 4,2%-os alkohol tartalma miatt nem kellene tartani tőle, hogy megigyunk egy pohárnál többet is belőle..azonban intenzív ízvilága miatt mégsem ez a sör az, amit szomjoltóként töltünk magunkba egymás után, hanem inkább a lassú ízlelgetős, kortyolgatós sörözés barátja.

Egészségetekre!

https://beeralat.blog.hu/2023/05/17/szent_andras_sorfozde_almas_retes?desktop