Mi az a BJCP? Az angol Beer Judge Certification Program rövídítése. Gyakorlatban ezt a rendszert 1985.-ben hozták létre azzal a céllal, hogy a söröket egységes irányelvek szerint lehessen értékelni. Meglehetősen jól dokumentált, érthető. Elsősorban a házi sörfőzés pontozására hozták létre. A BJCP kategóriák és alkategóriák összetevő ajánlásokat tartalmaznak,amiből a kezdő sörfőző is sokat tanulhat adott stílushoz kapcsolódóan.
Rozs IPA
Összbenyomás:
Szándékosan komlós és keserű, közepesen erős amerikai pale ale, mely modern amerikai és újvilágbeli komlófajtákat és rozsmalátát használ. Az íz komlóhangsúlyos, tiszta fermentációs profillal, száraz lecsengéssel, a maláta pedig támogató szerepet kap, segítve a komlókarakterek kreatív választékának bemutatását, előtérbe kerülését.
Illat:
Kiemelkedőtől az intenzívig terjedő komlóaroma, mely az amerikai vagy újvilágbeli komlók egy vagy több jellemzőjét is mutatja, mint például citrus, virág, fenyő, gyanta, fűszeres-csípős, trópusi virág, csonthéjas és bogyós gyümölcsök, sárgadinnye stb. Sokszor hidegkomlózott, ezért friss komlóaromája is van - ez kívánatos, de nem szükséges. A füvesség minimális kell legyen, ha egyáltalán jelen van. Kismértékben lehet borsos rozsaromája. Alacsonytól közepesen alacsonyig terjedő tiszta gabonás-malátás aroma a háttérben érezhető lehet. Élesztőből származó gyümölcsösség megfigyelhető lehet egyes változatokban, habár semleges fermentációs karakter is elfogadható. Visszafojtott alkoholosság előfordulhat, de jó esetben legfeljebb minimális mértékben. Bármilyen amerikai vagy újvilágbeli komlókarakter elfogadható. Új komlófajták folyamatos megjelenése várható, nem szükséges korlátozni használatukat.
Megjelenés:
A színe közepes aranyszíntől világos vöröses-borostánosig terjedhet. Alapvetően tisztának kell lenne, habár a szűretlen szárazkomlózott változatok kissé homályosak lehetnek. Közepes, fehér vagy fehéres hab, jó habtartóssággal.
Íz:
A komlóíz közepestől erősig terjed, és amerikai vagy újvilágbeli karakterű kell legyen, mint például citrus, virág, fenyő, gyanta, fűszerescsípős, trópusi virág, csonthéjas és bogyós gyümölcsök, sárgadinnye stb. Közepesen erőstől erősig terjedő komlókeserűség. A malátaíz alacsonytól közepesen alacsonyig terjed, és általában tiszta és gabonás-malátás, habár némi könnyed karamell- vagy pirítósíz elfogadható. A rozsmalátából származó könnyed, gabonás csípősség-fűszeresség jelen kell legyen. Gyenge élesztőből származó gyümölcsösség elfogadható, de nem szükséges. A rozsmaláta hozzájárul a száraz lecsengéshez, maradék édesség alacsony vagy nem megfigyelhető kell legyen. A keserűség, komlóaroma és szárazság jelen lehet az utóízben, de nem durván. Az erősebb változatokban nagyon gyenge, tiszta alkoholos íz megfigyelhető lehet. Kortyérzet: Közepesen gyengétől közepesig terjedő testesség, selymes textúrával. Közepestől közepesen magasig terjedő szénsavasság. Nincs durva komlóból származó szájösszehúzó hatás. Nagyon könnyed, selymes alkoholmelegség nem hiba, ha az egyensúlyt nem borítja fel.
Megjegyzések:
Egy modern amerikai craft sör variációja az amerikai IPA-nak. Rozsmaláta karakter észrevehető kell legyen, ellenkező esetben a sört az Amerikai IPA kategóriába kell benevezni. A tölgyíz nem elfogadható ehhez a stílushoz - ha a tölgyíz észrevehető, a fával érlelt kategóriába kell nevezni a sört.
Története:
A craft sörfőzők komplexitást és változatosságot akartak adni az IPA-ikhoz, ezért az alapmalátájuk egy része helyett rozsmalátát kezdtek használni. A rozsos IPA (Rye IPA, RyePA vagy RIPA) sok kézműves sörfőzde időszaki kínálatában helyet kap.
Jellegzetes összetevők:
Alapmaláta: pale ale vagy 2 soros árpamaláta. 15-20% rozsmaláta, amerikai vagy újvilágbeli komlók, amerikai vagy angol élesztő tiszta vagy enyhén gyümölcsös profillal. Alapvetően csak malátából főzött, alacsony hőmérsékleten cefrézve a nagyobb erjeszthetőség kedvéért. A víz karakter a lágytól a közepesen szulfátosig terjed. Kristály malátát, ha egyáltalán használ a sörfőző, csak kismértékben szabad, mert nagyobb mennyiségben édes utóízt eredményezhet, ami megzavarja a komlókaraktert.
Stílus összehasonlítás:
Szárazabb és kissé csípősebb-fűszeresebb, mint egy Amerikai IPA. A rozsból származó keserűség és csípősségfűszeresség tovább tart az utóízben, mint az Amerikai IPA-ban. Nem rendelkezik a Robberbier intenzív rozsmaláta-karakterével. Néhány esetben annyira erős is lehet, mint egy Dupla IPA.
Főbb statisztikák:
OG: 1.056 – 1.075
IBUs: 50 – 75
FG: 1.008 – 1.014
SRM: 6 – 14
ABV: 5.5 – 8.0%
Recept
A recept megalkotásánál a cél egy vörösesen ragyogó, illatos, ugyanakkor fűszeres, de semmiképpen sem édes sör volt. Jól mutat fűszeresebb ételek mellett, de önmagában is megállja a helyét. Jó társaság az ünnepi asztalnál, de egy egyszerűbb vasárnapi ebédhez is kiváló.
A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni.
Maláta:
5kg Viking Pale Ale maláta
0,8kg Viking Rozs maláta
0,3kg Viking Red Ale maláta
Komló(+forralási idő):>
30g Chinook - 0 perc
60g Amarillo - 15 perc
30g Chinook - 15 perc
40g Amarillo - 0 perc
Élesztő:
Lallemand BRY-97
A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag: HopLine Rozs IPA
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok
Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)