Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörtípus leírások

BJCP IPA + recept

HOPLINE
2021.11.14 09:45
BJCP IPA + recept

Adósok voltunk nektek egy IPA recepttel. Az IPA a sörforradalom itala a mai napig.

Az IPA kategória a modern amerikai IPA-knak és az ebből leszármaztatott stílusok számára van. Ez nem arra utal, hogy az English IPA-k nem megfelelő IPA-k vagy hogy nincsen közöttük kapcsolat. Ez egyszerűen egy módszer a hasonló stílusok csoportosítására versenyzés céljából. Az English IPA-k a többi angolból származtatott sörökhöz vannak csoportosítva és az erősed Dupla IPA a erősebb Amerikai sörökhöz van csoportosítva. Az “IPA” elnevezés szándékosan nincsen kibontva “India Pale Ale”-re mivel ezen sörök egyike se ment történelmileg Indiába és sok nem világos. Azonban az IPA elnevezés egy kiegyensúlyozottnak meghatározott stílussá vált a modern kézműves söröknél.

Amerikai IPA

Összbenyomás:

Egy határozottan komlózott és keserű, közepesen erős amerikai pale ale, amerikai vagy újvilági komló változatokkal. Komlóhangsúlyos, tiszta erjedési profil, szárazabb befejezés és tiszta, támogató malátaalap teszi lehetővé a kreatív komlókarakter bemutatását.

Illat:

Kiemelkedően intenzív komlóaroma egy vagy több amerikai vagy újvilági komló jellemzőivel, mint például citrusos, viragos, fenyős, gyantás, fűszeres, trópusi gyümölcsös, csonthéjas gyümölcsös, bogyós, dinnyés stb… Sok változat hidegkomlózott és további friss komló illattal rendelkezhet, ami kívánatos de nem elvárás. Füves illat csak minimálisan lehet jelen, már ha jelen van. Egy alacsonytól közepesen alacsonyig terjedő tiszta, gabonás-malátás illat fellelhető a háttérben. Az élesztőből eredő gyümölcsösség is észlelhető néhány változatban, noha a semleges erjesztési jelleg szintén elfogadható. Visszafogott alkoholos jegyek jelen lehetnek, de ez a jelleg leginkább minimális lehet. Bármely amerikai vagy újvilági komlóaroma elfogadható, új komlófajták folyamatosan jelennek meg és korlátozás nélkül elfogadottak ebben a stílusban.

Megjelenés:

A színe változhat fözepes aranyszíntől világos vöröses borostyánig. Tisztának kell lennie, noha a szűretlen komlós változatok kissé ködösek. Közepes méretű, fehér-törtfehér tartós hab jellemzi.

Íz:

komlóíz közepesen-nagyon intenzív, és az amerikai/újvilági komlókra jellemző citrusos, viragos, fenyős, gyantás, fűszeres, trópusi gyümölcsös, csonthéjas gyümölcsös, bogyós, dinnyés stb… Közepesen nagy – nagyon nagy mértékű komlókeserűség. Malátaíz alacsony vagy közepesen alacsony, és általában tiszta és gabonás-malátás, ugyanakkor némi karamell vagy pirítós ízek elfogadhatók. Kismértékű élesztőgyümölcsösség elfogadható,de nem szükséges. Száraz – közepesen száraz befejezés, kismértékű édes jelleg jelen lehet. A keserűség és a komlóíz áthúzódhat az utóízbe, de nem lehet fanyar.

Kortyérzet:

Közepesen vékony – közepes test, sima jelleg. Közepes vagy erősebb karbonáció. Nincs durva komlófanyarság. Egy kis alkoholmelegség nem hiba, ha nem zavarja meg az általános egyensúlyt.

Megjegyzések:

egy modern amerikai kézműves sör a történelmi angol stílus újraértelmezésével, amerikai hozzávalókból és attitűddel főzve. Ez az alapja sok modern változatnak, beleértve az erősebb Dupla IPÁ-t is, és IPÁ-k mindenféle egyéb hozzávalókkal. Ezek az egyéb hozzávalókkal készült sörök általában a Speciális IPA kategóriába nevezendők. Barrique-jelleg nem helyénvaló ebben a stílusban; ha érezhetően barrique-olt, akkor a fahordós érlelésű kategóriában kell nevezni.

Történet:

Úgy tartják, hogy az első modern amerikai kézműves IPA az Anchro Liberty Ale volt 1975-ben, amely leveles Cascade komlót használt. Ez a stílus azonban továbbfejlődött ennél a sörnél, amely már inkább tűnik Amerikai Pale Ale-nek. Amerikaiak főztek IPA-kat korábban is, amelyek nem ismeretlenek (különösen a nagyra értékelt Ballantine’s IPA, egy fahordós érlelésű sör egy régi angol recept alapján). Ez a stílus modern kézműves sörökön alapul.

Jellegzetes összetevők:

pale ale vagy kétsoros maláta az alap, amerikai vagy újvilági komlók, amerikai vagy angol élesztő, amely tiszta vagy kissé gyümölcsös jellegű. Általában malátás, de alacsonyabb hőmérsékleten cefrézik a jobb erjeszthetőség érdekében. Cukor hozzáadása az erjedés elősegítésére megengedett. Visszafogott mértékű kristálymaláta, már ha van benne; nagy mennyiség édes befejezéshez vezethet, amely ütközik a komló karakterével.

Stílus összehasonlítás:

erősebb és jobban komlózott mint az Amerikai Pale Ale. Az Angol IPÁ-hoz hasonlítva kevesebb benne az “Angol” karakter a malátából, komlóból és az élesztőből (kevesebb karamella, kenyér és pirítós; több amerikai / újvilági komló; kevesebb élesztő-észter), kisebb test, és gyakran komlósabb az egyensúly és kissé erősebb a legtöbb példánál. Kevesebb alkohol mint a Dupla IPA-nál, de hasonló egyensúly.

Alap statisztika:

OG: 1.056 – 1.070

IBUs: 40 – 70

FG: 1.008 – 1.014

SRM: 6 – 14

ABV: 5.5 – 7.5%

Recept

Mind eddig minden alkalommal igyekeztünk egy alap receptet összerakni, amit később saját szájízetekre tudtok alakítani. Az IPA egyébként is egy nagyon színes és változtos típus. 

A receptcsomagból kb. 21 liter sört tudsz készíteni. 

Maláta:

5kg Viking Pale Ale maláta

Komló:

30g Magnum - 15 perc

10g Centennial - 5 perc

30g Simcoe - hopstand 75°C - 20perc

20g Centennial - hopstand 75°C - 20perc

50g Centennial  - 2 nap hidegkomló

50g Simcoe  - 2 nap hidegkomló

Élesztő:

Lallemand BRY-97 (American West Coast Ale)

A teljes recept: Brewfather link
A kész receptcsomag:  HopLine Easy IPA
További receptcsomagjaink: Receptcsomagok

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is  Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)