Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

IPA biotranszformációk

HOPLINE
2021.09.03 14:05
IPA biotranszformációk

Ittál már IPA? Halottál már a biotranszformációról? Ez a cikk neked szól.

IPA  Biotranszformáció

Az élesztő kiválasztásánál ismernünk kell azok minden képességét. Egy ritkán említett, de fontos tulajdonság a biotranszformáció. Ez határozza meg a sör aromáit, illetve az aromaintezitásra is hatással van. A biotranszformáció során enzim hatására egy molekula két kissebbre válik szét. Gyakran a kiinduló anyag érzékszervileg semleges, azonban a reakció végén képződött új anyagok közül egy vagy több is aromás lehet.

Vegyük sorra az enzimeket amik közrejátszanak a biotranszformációs folyamatokban.

ß-Glükozidáz

Nekünk nem is annyira a reakció megértése a fontos, de a teljesség érdekében ezt nem hagyhatjuk ki: Kiinduló anyagként linalyl-glükoz molekulát darabolunk glukózzá és egy aromás linalol terpenné. Ebből annyit érdemes megjegyezni, hogya linalol csoport felel a citrusos és virágos aromajegyekért. Ezt a terpen csoportot tartják felelősnek az aromaintezitásért is (Overall hop aroma intensity - OHAI), magas enzimaktivitás esetén a komló aromái jobban kiérződnek. Így NEIPA és más erősen komlózott sörökhöz ezt az enzimet érdemes előnyben részesíteni. 

ß-Liáz

A Liáz aktivitás hatására illékony kénvegyületek keletkeznek, amiket tioloknak nevezünk. A tiolok általában trópusi aromákat kölcsönöznek a sörünknek. Már nagyon alacsony enzimtartalomnál is aktívak. 

Meg kell említeni, hogy a fenti képen a az enzimaktivitást nem lehet pontosan összehasonlítani, hiszen nagyban függ a kiinduló molekulás mennyiségétől. Azonban a diagram jelzés értékű. A New England mindig egy citrusos, virágos, de komlós sört eredményez, amíg egy Nottingham Inkább a trópusi gyümölcsöcs vonalat erősíti.

Más törzsek

A fenti sorokban IPA oldalról közelítettünk a biotranszformáció kérdéséhez. Minden élesztőben jelen van a fent említett két élesztő, kisebb nagyobb aktivitással. Emiatt a Lallemand ajánl alternatív IPA törzseket, például a Köln élesztője hasonló ß-glükozidáz aktivitással bír mint a New England, azonban emmelett a ß-liáz is megtalálható benne, így trópusi gyümölcsös jegyekkel egészíti ki a citrusos-komlós profilt. Ezenkívül a korábbi évek nagy kedvence a VossKveik is kitűnő IPA élesztő, mivel az élesztő széles hőmérséklet skálán aktív, ezen a skálás az enzimek aktivitása is változik, de alapjábanvéve egy citrusos sör eredményes.

Ha tetszett a cikk, akkor oszd meg másokkal is! Csatlakozz Facebook csoportunkhoz, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, promócióinkról és cikkeinkről. Továbbá a csoporttagok 5% kedvezményt kapnak webshopunkban! (nem összevonható más kedvezményekkel)