Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

A bajor búzasör titka

HOPLINE
2022.08.24 21:18
A bajor búzasör titka

Mindenki szereti a finom bajor búzasöröket. De néha sajnos nem úgy sikerül, ahogyan szerettük volna.


A Bajor búzasörök nagyon népszerűségnek örvendenek, mert hamar fogyaszthatóak, ivósak és nagyon finom észteresek. Szinte minden alkalomhoz jól illik.

A főzése során több dologra is érdemes odafigyelni. Nagy mennyiségű búzát tartalmaz, emiatt nem lesz egyszerű a cefrézés, gyakran "megakadt" a szűrés is, de erről majd később.


Sokszor az észterek is hiányozhatnak a sörből. Illetve hadd adjunk plusz egy tippet, amivel a sörödet igazán ivóssá teheted.


Mit lehet kezdeni ezekkel a hibákkal?


Mit csináljunk ha összeáll a cefre, nehéz a cefrézés?


A bajor búzasörök esetében minimum 50% búzamalátát kell használni. A búzamaláta héjatlan, emiatt cefrézés során a roppantott szemek könnyen összeállnak.
Hogy a cefrézést könnyebbé tegyük, adjunk rizshéjat a cefréhez 1 nagy marék/kg búza arányban. Ez lazítja a cefrét, de később a máslásnál is hálásak leszünk érte.


Megakadt az erjedés, most mit csináljak?


A búzasörök esetében a megakadt erjedés nagyon ritka.

Legtöbbször csupán arról van szó, hogy például a cefrézésnél valamit elrontottunk. Ha géppel főzünk előrfodulhat, hogy a gép túllendül a hőmérsékletet illetően és mire a cefrénk visszahűl az enzimek már nagyobb mennyiségű nem erjeszthető cukrot gyártottak.
Például a recept 68 fokon 50perc pihenőt ír, a gépünk eléri a 68 fokot, lekapcsol, de a hőmérséklet tovább emelkedik 70 fokig, mire innen visszahűl az nagyjából 10-15 perc. Ez alatt az idő alatt főként erjeszthetetlen cukrokat gyártottak az enzimek. Emiatt az FG is lényegesen magasabb lesz a vártnál.


Hogyan teszteljük, hogy a sörünk tényleg leerjedt-e?


A legegyszerűbb ha az erjesztőhöz adunk 100g cukrot (a fruktóz a legjobb, mert ez nagyon könnyen feldolgozza az élesztő -de a hagyományos kristálycukor is megfelel-. Kissé felrázzuk és várunk 24 órát. Az erjedés újra fog indulni. Ha 24 óra után rámérünk és a fajsúly ugyanannyi maradt, mint a cukor hozzáadása előtt volt, akkor az már leerjedt.


Miért nincsenek a sörömben banános észterek és szegfűszeges fenolok?


A kevés észter legtöbbször a helytelen élesztőadagolásra vezethető vissza. A szaporodási fázisban, illetve erjedési fázis elején a legnagyobb észtertermelés. Minél kevesebb az élesztősejt, annál többször tud osztódni ugyanaz a cella, mert nincs akkora harc az oxigénért és a tápanyagokért. Ez a sokszori osztódás -stressz-, ami a megnövekedett észtertermelésért felelős.



De mit jelent ez a gyakrolatban?


Azt szoktuk javaoslni, hogy 0,25g/L élesztőt adjunk a sörhöz, ez egy 20L-es főzet esetén 5g-ot jelent. A tápsó hozzáadása a legtöbb sörnél szükséges, itt viszont kifejezetten árthat az észtereknek, NE tegyünk tápsót a búzasörbe!


+1 tipp, hogy igazán ivós legyen a söröd.


A német sörök ivósságát a német víz magasabb nátriumtartalma okozza. Ahhoz hogy ezt a nátrium tartalmat elérjük, nátrium-kloridot, azaz tiszta sót adjunk a sörhöz. 3g só, már megfelelő hatást gyakorol az ivósságra, illetve a klórid is teltebbé teszi a kortyérzetet.