Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

3+1 NEIPA komló, amit nem használunk eleget

HOPLINE
2021.09.27 10:09
3+1 NEIPA komló, amit nem használunk eleget

Főztél már New England stílusban? Tipikusan amerikai sörtípust általában amerikai aromakomlókkal főzik.

NEIPA komlók

3+1 sorozatunk következő tagja a NEIPA-król szól, egy kicsit más nézőpontból. Sajnos a

NEIPA-nál gyakran a már klisének számító Citra-Mosaic párossal indítanak. Ez egy kiváló páros, de ebben a sörstípusban még rengeteg dolog rejlik.

Sorozatunkban összeszedtünk olyan komlókat amik felveszik a verseny a fent említett párossal. 

1. Mandarina Bavaria

A német komlókat ritkán szokták a tipikusan NEIPA komlók között emlegetni. Majd 10 éves karriere alatt, sok sörfőző szívét megmelengette. Olyan szülőktől származik mint a Hallertau Blanc, Cascade és Huell Melon. Ígéretes páros, igaz? Sokan erőteljes citrusos, azon belül mandarinos aromái miatt szeretik.

Ami a beltartalmát illeti, magas olajtartalma miatt kiváló whirpool vagy hidegkomlózáshoz.

Alfa-sav

Béta-sav

Co-Humolone

Olaj tartalom

 8.5-10.5 %

5-6.5 %

33 %

2 %

 

2. Huell Melon

Hasonlóan a Mandarina Bavaria-hoz, ez is egy német faj. Felmenői között a Cascade és egy Hüll-i vadkomló is megtalálható. Legtöbbször Belga és német Weissbier-ekben kerül felhasználásra, a sörfőzők még csak most kezdik APA-kban és NEIPA-ban is alkalmazni. Erőteljes sárgadinnyés és epres aromák dominálnak benne. Nincs még egy komló a világon, ami ezt a két aromát ilyen tisztán hozná. Nem véletlenül terjed a felhasználása a komlós New England vonalon. 

A Mandarina Bavariaval ellentétben az olajtartalom nem kimagasló. Adagoljunk megfelelő mennyiséget belőle, azonban epres aromái miatt, még az alacsony olajtartalom ellenére is érdemes használni. Ezeket az aromákat más komlóval nem tudjuk a sörünkhöz adni. 

Alfa-sav Béta-sav Co-Humolone Olaj tartalom
 6.9-7.5 % 7.3-7.9 % 25-30 % 0.8 %

 

3. Ella

A Galaxy és a Vic Secret mellett ez az ausztrálok nagy dobása. Az előző két komlóhoz hasonlóan gyümölcsös, citrusos aromákkal rendelkezik. Azonban az aromái édeskés érzetet keltenek, grapefruit mellett az érzékenyebb kóstolók a csillagánizst  is érezhetik a tisztán Ella-val készült Single Hop sörökben. NEIPA-ban alkalmazva, más komlók mellett ez egy komplex gyümölcsös ízzé áll össze. 

Erős savakkal rendelkezik, így kizárólag a főzés végén adagoljuk! Olajtartalma magas, használjuk bátran hidegkomlózáshoz.

Alfa-sav Béta-sav Co-Humolone Olaj tartalom
 13.3-16.3 % 4.8-7.8 % 34-38 % 2.4-3.4 %

 

3+1. Zula

A korábbi komlókhoz képest meglehetősen régen, 2004-ben jelent meg. Azonban a sörfőzők most kaptál fel igazán. Ez nem véletlen, hiszen egy kitűnő aromájú kettős felhasználású komlóról van szó. Cirusos, trópusi aromák jellemzik. A forralás kezdeti szakaszában adagolva egy tiszta keserű ízprofil jellemzi, mellékíz nélkül. Bevállalósabb sörfőzők kitűnő Single Hop Zula-t tudnak főzni. Sajnos a nagy népszerűség miatt a termesztés még nem érte utol a kínálatot, így nehezen beszerezhető fajta. Nálunk még nem kapható, de igyekszünk beszerezni.