A sörfőzők egyik jó barátja, a PH pontos beállítása nélkül nem lehet a tervezett kihozatalt elérni.
Föbb adatok:
- 0.00 - 14.00 PH mérési tartomány
- 0-60 C működési tartomány, de lehetőleg ne tegyük forró folyadékba, mert ez az elektróda élettartamát csökkenti. Igyekezzünk a méréseket 18-30C között végezni
- 2 pontos automata kalibráció
- 1 szett kalibráló por (2db)
Kalibrálás:
Az első használat előtt kalibráljuk. A PH mérőt karakterisztikája lineáris, ezért elég két ponton elvégezni a kalibrációt. A kalibrációhoz a csomagban kapott kalibráló port kell használnunk. A port feloldjuk a megadott mennyiségű vízben, majd beletesszük a PH mérőt és beállítjuk a PH értéket. Miután kiszedtük az első folyadékból, állítsuk a PH mérőt desztillált/RO vízbe, így az elektróda tiszta lesz a második pont kalibrálása előtt. A második ponton megismételjük a mérést.
Mikor van szükség kalibrálásra?
- Érdemes elvégezni a kalibrálást, ha régóta nem használtuk az eszközt vagy sok idő telt el az utolsó kalibráció óta.
- Ha nagyon gyakran használjuk az eszközt
- Ha nagyon pontos mérések szükségesek
Az elektróda karbantartása:
- Használat után azonnal helyezzük vissza a védőkupakot a PH mérőre, enélkül a mérést végző elektróda könnyen kiszárad és a mérés pontatlan lesz
- Ha az elektróda kiszáradt tegyük desztillált vízbe néhány órára.
Kalibrálás:
- Kapcsold be a PH mérőt.
- Tedd bele a kapott standard pufferoldatba.
- Miután már stabil az érték nyomd meg 5 másodpercig a "CAL" gombot. A kijelzőn lévő érték elkezd villogni.Várj amíg abbahagyja a villogást, ez azt jelenti, hogy a kalibrációnak vége
- A második pont kalibrálása előtt az elektródát desztillált/RO vízben le kell öblíteni, majd papírtölővel letörölni.
- Ismételjük meg a 2-4 lépéseket.