Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Sörfőzős cikkek

Kegezés III. Átfejtés

HOPLINE
2024.03.10 16:59
Kegezés III. Átfejtés

Ebben a részben a keg feltöltésével fogunk foglalkozni.

A kegezéssel foglalkozó sorozatunk utolsó előtti részéhez érkeztünk, a csapolásnak majd később egy külön fejezetet szentelünk. Az első részben a kegezés eszközeit vettük sorba. A második részben összeszereltük a rendszerünket. Most a keg feltöltésével fogunk foglalkozni

 

A második részben szó volt a keg elmosásáról, fertőtlenítéséről. Töltés előtt mindig ellenőrizzétek a hordó tisztaságát, és ha kellemetlen szagú vagy üledék van benne, akkor a tisztítást meg kell ismételni!

 

A keget többféle képpen tölthetjük, attól függően mennyire érzékeny a sörünk az oxidációra. Az alacsony komló tartalmú, oxidációra nem érzékeny söröknél nincs különösebb feladatunk. A kegezés igazi előnye a komlóhangsúlyos söröknél mutatkozik meg. Itt két módszert is mutatunk, mindegyik jó biztonsággal használható. A bonyolultabb és költséghatékonyabb módszer a „closed transfer” itt teljesen zárt a rendszerünk, ez a rendszer közel áll egy sörfőzdében használt rendszerhez.

 

Oxidációra kevésbé érzékeny sörök

Pl.: láger, cseh pilsner, stout vagy más sötét sör

Az ábrán felül az erjesztő vödör van, érdemes egy kegnél magasabb székre/asztalra tenni. A szürke csapról logó dolog a szilikoncsövet reprezentálja. A webshopon kapható 10mm-es szilikoncső megfelelő a célra. A hordóból nem hajtottuk ki a levegőt.

 

Ez esetben, ez a kezdő szintű módszer is elegendő lehet:

  1. Rakd fel a vödröt egy székre, ami magasabb, mint a keged.
  2. Vágj a csap végére egy szilikoncsövet, a nálunk kapható csapra ráillik a 10mm-es szilikoncső, amit a webshopunkban beszerezhetsz.

 

Megjegyzés: A szilikoncső le kell, hogy érjen a keg aljára! Ezzel meg tudjuk előzni, hogy a sörünk csobogjon, és ezzel oxigén oldódjon a sörbe.

 

  1. Nyisd ki a keg tetejét, tedd bele a szilikoncsövet, majd nyisd ki óvatosan a csapot.

 

Megjegyzés: Ha lassan megnyitod a csapot, gyakran a csap után a folyadékáram elkezdi keverni a csőben a benne maradt buborékot, ezzel oxidálva a sörünket. Az a legegyszerűbb, ha fokozatosan tovább nyitjuk a csapot és a buborék el fog tűnni a csapból néhány másodperc alatt.

 

  1. A keget addig töltjük, amíg a sörlé szintje 1cm-re megközelíti a felső (gázoldali) csatlakozót, ennél tovább lehetőleg ne. A fenti üres rész, ahhoz kell hogy könnyen tudjuk szénsavasítani a sörünket.

 

  1. Tegyük vissza a tetőt a kegre és zárjuk le.

 

  1. Ezzel a módszerrel a felső légtérben nagyon sok oxigén maradt és ezt érdemes eltávolítanunk. Ehhez csatlakoztassuk a folyadék oldalra a CO2 palackunkat, a reduktor állítsuk 0,1-0,2 bár közé, nyissuk meg a gázcsapot, majd a keg tetején lévő túlnyomás szabályozó szelepet néhányszor meghúzva „böfögtessük” meg a keget 5-10 másodpercen keresztül. Ez a sörből és a légtérből is szépen eltávolítja az oxigént.

 

 

Oxidációra érzékeny sörök

Pl.: NEIPA, IPA, SMaSH IPA és más erősen komlózott sörök

 Az ábrán felül az erjesztő vödör van, érdemes egy kegnél magasabb székre/asztalra tenni. A szürke csapról logó dolog a szilikoncsövet reprezentálja. A webshopon kapható 10mm-es szilikoncső megfelelő a célra. A hordóból szén-dioxiddal szorítottuk ki a levegőt, kékkel látod az ábrán. A lehűlő és palackból kiáramló gáz lehűl, a hideg sűrű gáz levegővel nem keveredik, ha nyugalmi helyzetben van. Ilyenkor nem járkáljunk a keg körül és nem mozgassuk!

 

Ebben az esetben a fenti módszer nem a legideálisabb, helyette próbáljuk így:

  1. A keg tetejét levesszük, majd a hordót feltöltjük CO2-vel a folyadék ágon keresztül 0,1-0,2 bár nyomáson, 20-30 másodpercen keresztül
  2. Ezután a fenti lépéseket ismételjük meg.

 

Megjegyzés: Ennek egy fejlettebb változata, hogyha a keget csurig megtöltjük fertőtlenítőszeres vízzel, majd a gáz oldalra kötjük a CO2 palackot, a folyadék oldalra pedig egy csövet helyezünk, amely a kádba/lefolyóba van vezetve. 0,1 bár nyomáson a vegyszeres vizet kihatjuk a kegből, ezzel biztosítva, hogy az oxigént ténylegesen amennyire lehetséges, sikeresen eltávolítottuk a rendszerből. Ezután következhet a már leírt töltés folyamata.

 

  1. Ezután a korábbi módszer szerint lassan megtöltjük a keget. Rakd fel a vödröt egy székre, ami magasabb, mint a keged.
  2. Vágj a csap végére egy szilikoncsövet, a nálunk kapható csapra ráillik a 10mm-es szilikoncső, amit a webshopunkban beszerezhetsz.

 

Megjegyzés: A szilikoncsőnek le kell, hogy érjen a keg aljára. Ezzel meg tudjuk előzni, hogy a sörünk csobogjon, és ezzel oxigént oldódjon a sörbe.

 

  1. Nyisd ki a keg tetejét, tedd bele a szilikoncsövet, majd nyisd ki óvatosan a csapot.

 

Megjegyzés: Ha lassan megnyitod a csapot, gyakran a csap után a folyadékáram elkezdi keverni a csőben a benne maradt buborékot. Ezzel eloxidálva a sörünket. Az a legegyszerűbb, ha fokozatosan tovább nyitjuk a csapot. A buborék el fog tűnni a csapból. Majd ez után már visszább zárhatjuk, hogy ne legyen túl gyors a keg feltöltése.

 

  1. A keget addig töltjük, amíg a sörlé szintje 1cm-re megközelíti a felső (gázoldali) csatlakozót. Ennél ne töltsük jobban a keget. A fenti üres rész, ahhoz kell, hogy könnyen tudjuk szénsavasítani a sörünket.

 

Megjegyzés: A sör maga előtt szépen kitolja a kegben lévő szén-dioxidot. Emiatt a sör nem keveredhet oxigénnel.

 

  1. Tegyük vissza a tetőt a kegre és zárjuk le.
  2. Ezzel a módszerrel a headspaceben nagyon sok oxigén maradt. Ezt érdemes eltávolítanunk. Ehhez csatlakoztassuk a gázoldalra a CO2 palackunkat, nyissuk meg, majd a keg tetején lévő túlnyomás szabályozó szelepet meghúzva engedjünk el a gáz a keg tetejéről. Mivel a CO2 nehezebb, mint az oxigén szépen lassan kiszorítja a levegőt a keg tetejéről.

 

Ilyenkor fel fog tűnni, hogy a vödörbe a kotyogón keresztül levegő áramlik. Tapasztalataink szerint ez nem jelent gondot, ha minimalizáljuk a vödör mozgatását. A vödörben hideg CO2 dús levegő van, a beáramló levegő pedig szobahőmérsékletű. A fajsúly különbség miatt a két réteg nem keveredik, a CO2 párna megóvja a sörünket az oxidációtól.

 

Closed Transfer

Van ezen kívül egy úgy nevezett „closed transfer”, ahogy a neve is mutatja oxigéntől 100%-ig elzárva kegezünk. Itt a sör oldali poszton keresztül töltjük fel a keget, oxidáció szempontjából ez a legbiztonságosabb módszer. Ehhez egy nyomás alatt használható Fermzillára lesz szükséges a hozzá való pressure kit-tel. Ebben van egy kis szűrő is, ami segít elkerülni a dugulást az átfejtés során.

 

 

Ha szeretnénk maximalizálni sörünk minőségét, akkor mindenképpen javasoljuk a „closed transfer” metódust:

 

  1. A keget most zárt állapotban fogjuk megtölteni a posztokon keresztül. Ehhez a legelső lépésben el kell távolítanunk minden oxigént a kegből, használjuk a korábban leírt vegyszeres vízzel való feltöltés, CO2-vel való kihajtás folyamatot.
  2. Zárjuk el a szén-dioxidot és engedjük el az összes túlnyomást a kegből. Ennek fontos szerepe lesz a továbbiakban, de erről majd néhány ponttal később lesz szó.
  3. A keget a söroldali csatlakozón keresztül fogjuk feltölteni. Ehhez én készítettem egy átalakítót, amivel az Evabarrier csövet rá tudom csatlakoztatni a vödör csapjára. Ez gyakorlatilag egy 10mm-es szilikoncső, amit az egyik oldalon ráhúztam a 8mm-es Evabarrier csőre, a másik oldalon pedig a vödör csapjára. A csőben maradni fog minimális oxigén, de ezt a végén majd eltávolítjuk. A ball lock csatlakozót addig ne csatlakoztassuk a kegre, amíg az túlnyomás alatt van. Engedjük el a túlnyomást a keg tetején lévő biztonsági szeleppel.
  4. Ha keg már nincs nyomás alatt, tegyük rá a ball lock csatlakozót és nyissuk meg a csapot. A sör szépen elkezd folyni a kegbe, mindaddig amig a kegben lévő szén-dioxid nem kezdi el összenyomni és beáll az egyensúly. Időnként eresszük ki a széndioxidot a túlnyomás szelep segítségével. Hideg sör hatására a keg elkezd párásodni a folyadék szinjén, így elég jól nyomon követhetjük, hol tart a folyamat.
  5. Ha a keg megtelt, szedjük le a söroldali csatlakozót és csatlakoztassuk a CO2 palackot a folyadék oldalra. 0,1 bár nyomáson néhányszor böfiztessük meg a hordónkat a korábban leírt módszerrel.
  6. Figyelem! A sör és folyadék oldali ball lock csatlakozók nem felcserélhetők!!! Figyeljük melyiket hova tesszük

 

Karbonizálás

A keg töltés végén tegyük a sört hűtőbe és állítsuk a reduktort 1,0 barra. Hidegben a sörbe könnyeben beleoldódik „belemegy” a szén-dioxid. Nagyjából ökölszabály, hogy 1bar nyomáson 1 hetet kell szénsavasítanunk, 2 bar nyomáson pedig 1 napot. Mi az előbbit ajánljuk. A sörnek egyébként is időre van szüksége, hogy összeérjenek az ízek, illetve így nem tudjuk túlkarbonizálni a sörünket sem. A „gyors” verziót csak rutinosaknak ajánlom, illetve ha SOS kerti partira kell vinni a sört.