Hopline, a sörfőzőellátó webáruház.

Kezdd velünk a sörfőzést!

Fruktóz 500g
Fruktóz 500g
600 Ft

Fruktóz 500g

Gyümölcscukor

Az élesztő számára könnyen emészthető, használhatjuk a sörünk alkoholtartalmának növelésére, savanyú sör készítésekor, vagy palackozócukorként.

Raktáron   (43 db)
600 Ft
A vásárlás után járó pontok: 18 Ft
Részletek

EP/USP/FFC gyógyszerkönyvi, élelmiszeripari minőség.

 

A gyümölcscukor, másnéven fruktóz a legédesebb ízű cukor. Folyadékban kiválóan és gyorsan oldódik, ezért nem kell kevergetni, mint a répacukrot (kristálycukor). Ennek köszönhetően palackozócukorként is remekül megállja a helyét és nem szükséges szirupot készíteni, mint a sima kristálycukor esetében. A másik nagy előnye, hogy az élesztő számára sokkal könnyebben, kisebb energiafelhasználással emészthető. A kristálycukor(szukróz) egy fruktóz és egy glükóz molekulából áll, az élesztőnek először ezt a kötést kell felbontania és csak utána tudja felvenni a cukrokat. Mivel könnyen oldódik és az élesztő is könnyebben emészti meg, a fruktózzal való palackozás után gyorsabb szénsavasodás figyelhető meg. 

 

Savanyú sörök készítésénél is nagyon hasznos tud lenni, hiszen a tejsav baktériumok is előnyben részesítik az egyszerű cukrokat, pl.: fruktóz, dextróz. Ezért ha valaki savanyú sört készít YeasterBunny, vagy Philly Sour élesztőkkel, akkor érdemes a receptben fruktózt használni 2-5%-ban a maláták mellett. Ez biztosítja a cukorellátását a baktériumoknak, így gyors és garantált savasodás érhető el. Ez arra is vonatkozik, ha valaki kettle sour módszerrel készít savanyú sört!

 

Ha valaki szeretné növelni a sörének az alkoholtartalmát, de nem szeretné növelni a sör testességét, akkor azt fruktózzal könnyen el tudja érni. Ez jól jöhet például dupla/tripla IPA-k esetében, ahol fontos a magas alkoholszint, de nem szeretnénk, hogyha túl testes, geil lenne a sörünk. Ilyenkor jó ötlet a maláták mellé becsempészni 5-10% fruktózt. Ehhez érdemes tervezőt használni, mert az pontosan megmondja, hogy a hozzáadott cukor mennyire fogja megemelni a sör alkoholtartalmát. Adatok
Címkék
cukor,fruktoz
Vélemények
Legyen Ön az első, aki véleményt ír!