Minden sörtípusnak adott vízösszetételre és PH-ra van szüksége. Ezek pontos beállítása elengedhetetlen az igazán magas minőségű sör készítéséhez. Minden enzimnek és élesztőnek is van egy optimális PH értéke, ahol hatékonyan dolgozik. A pH beállításával javul a kihozatal és az élesztő észter termelése is kiszámíthatóbb.
A csapvizünk pontos összetételéről egyébként a helyi vízművek tudnak információt adni.
A receptcsomagjaink nem tartalmaznak a pH beállításához szükséges eszközöket.
A Ph állítás menete:
- Becefrézés után nagyjából 5 percig kevergetjüka. cefrét, majd a lakmuszpapírból egyet letépve belemártjuk a cefrébe
- Az elszíneződés mértéke jelzi a Ph-t. A célunk, hogy a Ph 5.1-5.4 közé essen.
- Pipettával kimérünk 2ml tejsavat, ha még meszse vagyunk a kívánt pH-tól.
- Elkeverjük a tejsavat a cefrében majd újra mérünk.
- Ha a pH még nem megfelelő újabb adag tejsav következik, ahogy közelítünk a megfelelő pH-hoz, úgy csökkentjük a tejsav adagját.