A milk stout egy édeskés, sötét sörstílus, amelyet eredetileg Angliában fejlesztettek ki a 19–20. század fordulóján.
Nevét a benne található laktózról kapta, amely egy tejcukor – az élesztő nem tudja ezt az összetevőt erjeszteni, így természetes édességet és testesebb érzetet ad a sörnek.
A színe általában mélybarna vagy fekete, habja pedig sűrű, krémes és tartós.
Illatában gyakran érezhető csokoládé, karamell, kávé és enyhe tejkaramella jegyek.
Ízvilága kiegyensúlyozott: a pörkölt maláták enyhe keserűsége mellé lágy, tejszínes édesség társul.
Testessége közepestől egészen teltig terjedhet, szénsavtartalma többnyire mérsékelt.
A stílus híresen selymes, sima kortyérzetéről, ami miatt sokan „desszertsörként” is emlegetik.
Alkoholtartalma jellemzően 4–6% között mozog, tehát nem túl erős, inkább harmonikus és könnyen iható.
A milk stout jól párosítható csokoládés desszertekkel, sajtokkal vagy pirított húsokkal.
Alapesetben a receptcsomagjaink nem tartalmaznak vízkezelőszereket, hacsak ez nincs külön feltüntetve a leírásban.
Ha szükséged van vízkezelőszerre, ezeket ITT kedvezménnyel megvásárolhatod.
Laktóz tartalmaz!
Maláta:
2.5kg Viking Pilsner maláta
2.0kg Viking Golden Ale maláta
0.3kg Caramel 30 maláta
0.5kg Caramel 100 maláta
0.4kg Viking Chocolate maláta
0.2kg Viking Pörkölt árpa
+ 0.5kg Laktóz
Komló(+forralási idő):
20g East kent Golding - 60perc
30g East kent Golding - 30perc
50g East kent Golding - 10perc
Élesztő:
Lallemand Windsor élesztő
A teljes receptet ITT találod.
A receptcsomagból kb. 20 liter sört tudsz készíteni.